Ce e bun și ce e rău pentru sănătatea colonului

Ce e bun și ce e rău pentru sănătatea colonului

Colonul, sau intestinul gros, reprezintă ultima parte a tractului digestiv. El are un rol vital în eliminarea deșeurilor din corp și în menținerea unui microbiom intestinal echilibrat. Sănătatea sa este direct proporțională cu sănătatea și starea de bine a întregului organism. Unele alimente sau obiceiuri de viață îl afectează negativ, fapt care poate duce la afecțiuni greu de gestionat. Altele îi fac bine și îl ajută să funcționeze corespunzător. Iată ce e bun și ce e rău pentru sănătatea colonului!

 

Sănătatea colonului poate fi influențată semnificativ de alimentație și de stilul de viață. Anumite alimente și obiceiuri nesănătoase pot irita colonul, pot afecta microflora intestinală și cauza, în primă fază, neplăceri digestive: modificări ale tranzitului (diaree, constipație), crampe, balonare, disconfort abdominal. În timp, dacă persistă, pot crește riscul unor afecțiuni mai grave, cum ar fi sindromul de intestin iritabil, diverticulita sau chiar cancerul colorectal.
 

Alimente care pot afecta sănătatea colonului

  •        Carnea roșie și mezelurile conțin grăsimi saturate care favorizează inflamația, sau nitriți și alte substanțe care irită colonul.
  •        Zahărul rafinat prezent în dulciurile din comerț, în sucuri și băuturi carbogazoase, hrănește bacteriile „rele” din intestin. Acestea devin predominante, iar echilibrul microbiomului intestinal este perturbat. Acest lucru provoacă balonare, gaze și neplăceri digestive.
  •        Fast-food-ul, prăjelile, alimentele procesate. Bogate în grăsimi nesănătoase și aditivi, acestea pot irita colonul, favorizând inflamația.
  •        Alimentele picante. Ardeiul iute sau condimentele foarte puternice irită mucoasa intestinală, mai ales la persoanele cu afecțiuni preexistente, de tipul sindromului de intestin iritabil.
  •        Produsele lactate, consumate de persoanele cu intoleranță la lactoză, provoacă mari neplăceri digestive: diaree, crampe abdominale, balonare.
  •        Alimentele care produc gaze. Ceapa, usturoiul varza, fasolea, mazărea, lintea, broccoli conțin carbohidrați fermentabili care pot cauza balonare și disconfort la persoanele sensibile.
     

Obiceiuri de viață care afectează colonul

Sedentarismul. Lipsa activității fizice încetinește tranzitul intestinal, favorizând constipația și acumularea toxinelor în colon. În schimb, exercițiile fizice stimulează motilitatea intestinală.

Stresul cronic. Există o strânsă legătură între creier și intestin. De altfel, intestinul este, după creier, cea mai mare zonă cu nervi din organism și are un grad crescut de sensibilitate. Perioadele stresante pot cauza diaree sau constipație, pot da crampe și arsuri la stomac. Pe termen lung, pot da sindrom de intestin iritabil sau îi pot amplifica simptomele, dacă acesta e deja instalat.

Consumul insuficient de apă favorizează constipația, face scaunul mai greu de eliminat și crește riscul de hemoroizi și fisuri anale.

Fumatul – crește riscul de afecțiuni inflamatorii intestinale.

Consumul excesiv de alcool – irită mucoasa intestinală, perturbă echilibrul microbiomului și poate duce la inflamații cronice în colon.

Mesele dezordonate și mâncatul pe fugă – perturbă digestia și provoacă balonare, disconfort abdominal.

 

Remedii naturiste și alimente bune pentru colon

·       Ceaiuri medicinale

-        Cel de mentă acționează ca antispasmodic și carminativ, se folosește în flatulență, colici și diaree;

-        Ceaiurile de tei, lavandă, mușețel și valeriană au efect calmant, reduc spasmele tractului digestiv;

-        Ceaiurile de ghimbir și cardamom susțin digestia;

-        Ceaiul de sunătoare sprijină producerea normală de bilă.

Aceste plante se pot folosi separat, sau combinate în cadrul ceaiului Colon Sănătos de la Fares.

·       Capsule naturale, din plante

Pentru un efect mai puternic, în sindromul de intestin iritabil se recomandă capsulele Colon Sănătos. Conțin 8 plante și extracte uscate din plante, cu rolregleaza tranzitul intestinal în reglarea tranzitului intestinal, protejează mucoasa și, treptat, disconfortul dispare. Frunzele de măslin, menta, volbura, valeriana, sunătoarea, obligeana, lavanda și nalba mare din compoziția capsulelor combat probleme digestive cu substrat nervos, au efect antispastic, reglator al tranzitului intestinal, calmează crampele, echilibrează sistemul nervos vegetativ. Se administrează în cure de trei luni sau se iau la nevoie.

·       Probiotice și prebiotice

Pentru o floră intestinală sănătoasă, variată, echilibrată, consumă probiotice și prebiotice! Primele se găsesc în iaurt natural, chefir, murături, iar prebioticele (hrană pentru bacterii) se pot lua din banane, sparanghel, ceapă, usturoi.

·       Grăsimi sănătoase

Acestea reduc inflamația din colon și lubrifiază intestinele. Se găsesc în avocado, pește gras, ulei de măsline extravirgin, nuci, semințe, migdale.

·       Fibre

Colonul reacționează cel mai bine în prezența fibrelor. Acestea reglează tranzitul, îmbunătățesc digestia, stimulează eliminarea toxinelor acumulate în colon și reduc inflamația. Conțin multe fibre semințele măcinate de in, tărâțele de psyllium, fructele și legumele.

·       Apa cu lămâie

E un leac atât de simplu și de la-ndemână! Un pahar de apă călduță cu lămâie, băut dimineața, pe stomacul gol, stimulează peristaltismul intestinal și ajută la detoxifierea colonului.

 

Obiceiuri bune pentru sănătatea colonului

  •        Adoptă o dietă sănătoasă echilibrată și variată, cu mese mici și mai dese, la ore regulate.
  •        Introdu fibrele în alimentație. Fructele, legumele și cerealele integrale susțin un tranzit intestinal sănătos.
  •        Limitează consumul de alimente procesate. Pot irita colonul mâncărurile bogate în grăsimi trans și zaharuri rafinate.
  •        Cât mai multă hidratare! Nu strică niciodată. Apa, supele, ceaiurile din plante sunt esențiale atât în caz de diaree, pentru a preveni deshidratarea, cât și în constipație, pentru a o ameliora.
  •        Te balonezi și ai probleme digestive zilnic, după masă? Ține un jurnal alimentar pentru a identifica alimentele la care ești sensibil și la cât timp după masă apar simptomele. Odată identificate, evită-le!
  •        Stresul stă la baza multor probleme digestive și afecțiuni ale colonului. Încearcă să-l elimini din viața ta. Sunt și remedii naturiste de ajutor, în acest sens.
  •        Atenție la kilogramele în plus! Obezitatea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni ale colonului.
  •        Mergi regulat la medic pentru analize de rutină. Începând cu vârsta de 45-50 de ani, e bine să se efectueze colonoscopii periodice. 

 

Menținerea sănătății colonului nu doar că reduce riscul de boli digestive, ci contribuie și la o stare generală de sănătate mai bună. Combină alimentația sănătoasă cu remediile naturale, bea zilnic ceaiuri, fă sport, redu stresul și nu vei avea probleme cu digestia.

Sursa: https://fares.ro/articole/ce-e-bun-si-ce-e-rau-pentru-sanatatea-colonului/

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!